Jogurtové velikonoční košíčky

Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému. Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. A navíc díky němu budou „muffinky“ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku?

Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?

Ingredience

Na košíčky

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje

Na krém

  • 75 g změklého másla
  • 160 g žervé
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g cukru moučka

K podávání

  • čokoládová vajíčka na ozdobení
  • papírové košíčky
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 12

Postup

  • 1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
  • 2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
  • 3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
  • 4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  • 5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.