Jogurtový dort s jahodami
Jahody jsou snad všude, kam se podíváte. Proto se úplně nabízí zakomponovat je do nějakého lehkého svěžího dezertu. Rudé plody nejoblíbenějšího ovoce nejsou jenom dobré, ale dodávají také našemu tělu široké spektrum vitaminů, minerálů a antioxidantů. Náš jogurtový dort s jahodami je navíc plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky. Dobrou chuť.
Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.
Ingredience
Korpus
- 500 g tučného tvarohu
- 200 dětské krupičky
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 150 g másla + na vymazání formy
- špetka soli
- mouka na vysypání formy
Krém
- 100 g změklého másla
- 160 g žervé
- 100 ml bílého jogurtu
- 150 g cukru krupice
Na ozdobení
- čerstvé jahody
- čerstvý rozmarýn
Postup
- 1. Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
- 2. Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
- 3. Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut.
- 4. Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
- 5. Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
- 6. Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.