Karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou a rybízovým džemem

Naprostá klasika, co se podzimního ovoce týče – jablka. Touto dobou dozrává naprostá většina tuzemských jablek. Představit si český podzim bez jablek je zcela nemožné. Jako malé děti jsme u babiček na chalupě lezli na stromy a pomáhali s česáním. Za odměnu jsme si pak mohli užívat různých dobrot, které nám naše maminky a babičky z tohoto ovoce připravovaly. I my jsme si pro vás jednu takovou dobrotu z jablek připravili. Karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou a rybízovým džemem. Při výběru ovoce v obchodě doporučujeme hledat to, které nese některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní ovoce.

Tip: Zbytky z jablka, které jsme vykrájeli a oloupali, nemusíme vyhazovat. Lze využít při přípravě podzimního čaje. Slupky a jadřince dáme do čajového sítka, vložíme do hrnečku, přidáme oblíbený čaj a zalijeme vařící vodou. Čaj tak bude mít lehký nádech jablka. Důležité je ale jablko před oloupáním důkladně omýt.  

Ingredience

  • 200 g arašídové mouky
  • 180 g másla
  • 8 jablek
  • 1 žloutek
  • 200 g krystalového cukru
  • 200 g rybízového džemu
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Arašídovou mouku smícháme se 100 g másla, 100 g krystalového cukru, žloutkem a vše důkladně promícháme.
  • 2. Jablka oloupeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na šestiny. V pánvi rozpustíme 100 g cukru a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Poté přidáme máslo, jablka, vše promícháme a pánev odstavíme.
  • 3. Do formy vložíme jablka, posypeme zbylým cukrem, drobenkou a pečeme v troubě do zlatova na 180 °C přibližně 35 minut a necháme zchladnout. Navrch jablek přidáme rybízový džem.