Kobližky plněné džemem
Když se zamyslíte nad masopustním receptem, asi vás nenapadne napéct si domácí kobližky. Když ale zapátráte, dozvíte se, že koblihy dříve patřily k masopustu stejně jako koláče k posvícení. V 16. století se masopustu dokonce přezdívalo karneval z Koblihovic. Věděli jste, že Kobližnou nenajdeme jen v Brně, ale i ve slovníku? Slovo kobližný znamenalo labužnický, až prostopášný. Udělejte si domácí kobližky s džemem a užijte si labužnický maso-půst.
Ingredience
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 50 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g změklého másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 5 lžic rumu
- špetka soli
- 500 ml – 1 l oleje na smažení
- džem na plnění (asi 300 g
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
120 min.
Porcí:
15
Postup
- 1. Do misky rozdrolte droždí a přidejte lžíci cukru. Pomocí vnější strany lžičky droždí s cukrem tak dlouho třete, až bude tekuté.
- 2. Do mísy nasypte mouku a do jejího středu udělejte důlek. Do něj nalijte směs droždí a mléko.
- 3. Vzniklou směs zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
- 4. Máslo vyšlehejte se žloutky, rumem, solí, zbylým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- 5. Pomocí robotu (nebo měchačky) ze směsi vypracujte hladké těsto. Hněťte asi 10 minut.
- 6. Po uhnětení nechte těsto asi 1 hodinu kynout na teplém místě, zakryté utěrkou nebo potravinovou fólií.
- 7. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 2 cm.
- 8. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Ta skládejte na plochu poprášenou moukou a nechte je ještě asi 10 minut vyběhnout.
- 9. V hlubší pánvi rozpalte olej a smažte na něm koblihy z obou stran dorůžova.
- 10. Hotové koblihy nechte chvilku vychladnout, poté je naplňte džemem.
- 11. Pokud nemáte plnicí nástavec, udělejte do boku koblihy dírku třeba vařečkou a poté plňte zdobicím sáčkem.
- 12. Servírujte s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
Nemáte-li k dispozici domácí džem, můžete sáhnout po některém s logem Regionální potravina. Výborné džemy vyrábí Petr Havelka, Viktorie Zemánková, Michaela Naumecová, Jana Kučerová nebo Monika Sušková. Doporučit můžeme i Znojemské mišpule.