![Cuketový tataráček](/data/recipe/gallery/394/s_ak-cuketovy-tatarak-768x768px2_159.jpg)
![](/data/recipe/gallery/8/img-0877-kopie_790.jpg)
Koláč ze zakysané smetany a rajčat
Rajčatová sezona pomalu končí. Letos byla ale obzvlášť úrodná, co říkáte? Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. A pokud už je všechna vaše úroda pryč, vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Pro výraznější chuť koláč doplňte vaším oblíbeným sýrem.
Ingredience
Na těsto
- 280 g hladké mouky
- 230 g másla
- 1 vejce
- 2 lžičky bílého octa
- 2 lžíce ledové vody
- Sůl, pepř, tymián
Na náplň
- 4 vejce
- Zakysaná smetana (250 ml)
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- Strouhaný tvrdý sýr
- 4 rajčata
- Snítka bazalky
- sůl, pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.
- 2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
- 3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
- 4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
- 5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
- 6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
- 7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
- 8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.
![](/assets/images/layout/classman-6.png)
Další recepty
![Cuketový tataráček](/data/recipe/gallery/394/s_ak-cuketovy-tatarak-768x768px2_159.jpg)