Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem

Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť

TIP: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.

Ingredience

Koprová omáčka

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany 30%
  • 50 g čerstvého kopru
  • podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet

Pečené brambory

  • 800 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • olej

Pošírovaná vejce

  • 4 vejce
  • 30 ml octa
  • 1 l vody
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
  • 2. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
  • 3. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
  • 4. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
  • 5. Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
  • 6. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
  • 7. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
  • 8. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.