Koprová omáčka s pošírovaným vejcem a pečeným bramborem
Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali. Ať se vám vše povede. Dobrou chuť
TIP: Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky. A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.
Ingredience
Koprová omáčka
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany 30%
- 50 g čerstvého kopru
- podle chuti sůl, cukr, pepř, ocet
Pečené brambory
- 800 g brambor
- sůl
- pepř
- olej
Pošírovaná vejce
- 4 vejce
- 30 ml octa
- 1 l vody
Postup
- 1. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme.
- 2. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut.
- 3. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem.
- 4. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
- 5. Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
- 6. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet.
- 7. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce.
- 8. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.