Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony

Jednou z bylinek, kterou potkáte na každém rohu, je medvědí česnek. Tato senzační lahůdka je právě na vrcholu své sezóny. V přírodě jej totiž najdete od března do května. Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek a cibule, ale liší se vzhledem – má dlouhé, tenké a oválné listy, které mají výraznou vůni po česneku. Listy medvědího česneku rostou z jednoho bodu a jsou pevně spojeny s rostlinou. Pokud nechcete lovit v přírodě, najdete jej s jistotou na jakémkoliv farmářském trhu. Abyste si tuto fantastickou rostlinku mohli pořádně vychutnat, přinášíme vám recept na krémovou polévku, která vás dokonale probudí ze zimního spánku. A když už je řeč o zimním spánku. Víte, proč se této fantastické rostlince říká právě medvědí česnek? Jméno pochází z toho, že medvědi jsou velmi často rádi jeho konzumenty právě potom, co se probudili ze zimního spánku.



Ingredience

Polévka

  • 100 g žluté cibule
  • 100 g žluté cibule
  • 300 g medvědího česneku
  • 200 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 140 g másla
  • 4 ks toastového chleba
  • 1 stonek rozmarýnu
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na menší kostičky.
  • 2. Orestujeme na 100 g másla, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme alespoň 20 minut do změknutí brambor.
  • 3. Přidáme smetanu, medvědí česnek a celé provaříme.
  • 4. Polévku do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem, popřípadě polévku dohustíme světlou jíškou.
  • 5. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, poklademe na plech, přidáme zbytek másla, rozmarýn, osolíme, opepříme. A pečeme v troubě do zlatova.