Krémová dýňová polévka
Podzim se začíná hlásit o slovo a dozrávají dýně, které se i v Čechách a na Moravě hojně pěstují. Využijte je v kuchyni a připravte si něco dobrého na zahřátí. Krémová polévka podle tohoto receptu je příjemně štiplavá od zázvoru a chuť zjemňuje tučná smetana. S výběrem kvalitních surovin vám pomohou označení kvality nebo původu, která najdete na obalech.
Ingredience
- 800g dýně
- 1l vývaru
- snítka tymiánu
- olej
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1cm zázvoru
- ½ citronu
- 100ml smetany (30%)
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl, pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Omytou dýni rozkrojte na půl a lžící z ní odstraňte semínka (dýni Hokkaidó nemusíte loupat). Pak ji nakrájejte.
- 2. Cibuli nakrájejte nadrobno, rozbije česnek a vše osmahněte na oleji.
- 3. Přidejte dýni a ještě krátce opékejte. Poté vše zalijte vývarem.
- 4. Do hrnce přidejte sůl a pepř, bobkový list, nové koření, na kousky nakrájený zázvor a většinu tymiánu. Vařte do změknutí dýně, přibližně 20 minut.
- 5. Z hrnce vyjměte koření a větvičky tymiánu a polévku dohladka rozmixujte.
- 6. Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti, přidejte citronovou šťávu, promíchejte a ještě chvíli vařte.
- 7. Do polévky nalijte smetanu a nechte ještě 10 minut provařit.
- 8. Polévku podávejte s lístečky tymiánu.