Krémová dýňová polévka

Podzim se začíná hlásit o slovo a dozrávají dýně, které se i v Čechách a na Moravě hojně pěstují. Využijte je v kuchyni a připravte si něco dobrého na zahřátí. Krémová polévka podle tohoto receptu je příjemně štiplavá od zázvoru a chuť zjemňuje tučná smetana. S výběrem kvalitních surovin vám pomohou označení kvality nebo původu, která najdete na obalech.

Ingredience

  • 800g dýně
  • 1l vývaru
  • snítka tymiánu
  • olej
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1cm zázvoru
  • ½ citronu
  • 100ml smetany (30%)
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Omytou dýni rozkrojte na půl a lžící z ní odstraňte semínka (dýni Hokkaidó nemusíte loupat). Pak ji nakrájejte.
  • 2. Cibuli nakrájejte nadrobno, rozbije česnek a vše osmahněte na oleji.
  • 3. Přidejte dýni a ještě krátce opékejte. Poté vše zalijte vývarem.
  • 4. Do hrnce přidejte sůl a pepř, bobkový list, nové koření, na kousky nakrájený zázvor a většinu tymiánu. Vařte do změknutí dýně, přibližně 20 minut.
  • 5. Z hrnce vyjměte koření a větvičky tymiánu a polévku dohladka rozmixujte.
  • 6. Dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti, přidejte citronovou šťávu, promíchejte a ještě chvíli vařte.
  • 7. Do polévky nalijte smetanu a nechte ještě 10 minut provařit.
  • 8. Polévku podávejte s lístečky tymiánu.