Krémová kuřecí polévka
Pokud si dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen
- 350 ml suchého bílého vína
- 2 cibule
- 4 řapíkaté celery
- 2 petržele
- 1 pórek (bílou část)
- snítka tymiánu
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 45 g hladké mouky
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- olej
- TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
80 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
- 2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
- 3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
- 4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
- 5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
- 6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
- 7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
- 8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
- 9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
- 10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
- 11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.