Krémová květáková polévka s pečivovými knedlíčky

Květák je zelenina, kterou zná každý a která má mnoho fanoušků. Pokrmy z této zeleniny jsou vždy lahodné a chutné. Dnes si uvaříme krémovou květákovou polévku s knedlíčky, které připravíme ze starého pečiva. Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Tip: Zbytky ze zeleniny, které nám z přípravy polévky zbyly, nevyhazujeme. Košťál z květáku, zbytky listové petržele a slupky z cibule můžeme v pytlíku zamrazit. Jakmile máme těchto zbytků hodně, můžeme vložit do hrnce, zalít vodou a nechat několik hodin vařit. Výsledkem bude zeleninový vývar, který může posloužit jako základ do polévek nebo omáček. Veškeré zbytky ze zeleniny je nutné mít čisté.

Ingredience

  • 400 g očištěného květáku
  • 50 g žluté cibule
  • 80 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 0,1 l smetany
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 150 g pečiva
  • 1 vejce
  • 0,1 l mléka
  • 10 g listové petržele
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 70 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme květák, brambory, česnek a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, drcený kmín, pepř a vaříme přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká.
  • 2. Přidáme smetanu a vše provaříme ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujeme mixérem, dochutíme solí a pepřem.
  • 3. Pečivo nakrájené na malé kostičky opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Do pečiva přidáme rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
  • 4. Vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v páře přibližně 10 minut.