Kulajda
Kulajda. To je podle nás jedna z typických chutí prázdnin. Dojít si do lesa na čerstvé houby a potom doplnit síly horkým talířem krémové polévky. Vyzkoušejte náš recept, i když je možná trošku jiný, než ten váš. Víme totiž, že v každé rodině se kulajda dělá jinak.
Ingredience
- 7 středně velkých lesních hub
- 30 g másla
- 1 l zeleninového vývaru
- Sůl, pepř
- ½ lžičky mletého kmínu
- 5 brambor
- 200 ml smetany ke šlehání
- Hrst kopru
- 1 vejce na osobu
- Ocet
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Očistěte houby a nakrájejte je na menší kusy. V hrnci rozpusťte máslo a krátce na něm houby orestujte spolu s kmínem.
- 2. Vše zalijte vývarem a přidejte oloupané brambory nakrájené na malé kostičky.
- 3. Vařte, dokud brambory nezměknou. Poté do hrnce přidejte smetanu, osolte, opepřete a ještě chvíli vařte.
- 4. Nasekejte kopr a vmíchejte ho do polévky. Poté hrnec odstavte.
- 5. Ocet nalijte do malého kastrůlku a převařte ho. Poté jeho pomocí dochuťte polévku.
- 6. Polévku podávejte se zastřeným, nebo jinak upraveným vejcem.