Kuře pečené na jablkách

Rozmanitá paleta chutí, které se postupně rozvíjejí – zpestřete si nedělní oběd pečených kuřetem na jablkách. Trocha exotiky z typicky českých surovin. Aby vám co nejvíce chutnalo, preferujte výrobky se značkami kvality (Klasa, „biozebra“ apod.). Tedy v případě, že nemáte jablka ze zahrádky a domácí kuřátko.

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 50 g špeku
  • 20 g másla
  • olej
  • 150–200 ml smetany ke šlehání
  • uzená paprika
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 50 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na měsíčky.
  • 2. Kuřecí stehna omyjte, osušte a ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou.
  • 3. V pánvi, kterou je možné vložit i do trouby, ze všech stran prudce zatáhněte stehna na troše rozpáleného oleje.
  • 4. Kuřata z pánve vyjměte, na dno naskládejte nadrobno nakrájený špek, cibuli a plátky jablek.
  • 5. Vše podlijte smetanou (asi do výšky 1 cm) a navrch naskládejte kuřata. Přidejte 50 ml vody a na stehna poklaďte kousky másla.
  • 6. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud stehna nebudou hotová.