Kuřecí koláč s houbami
Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 600 g kuřecích prsou
- 100 g slaniny v celku
- 180 g šalotky
- 2 stroužky česneku
- 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
- snítka čerstvého tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml kuřecího vývaru
- 200 ml zakysané smetany
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce
- sůl, pepř
- lžička uzené sladké papriky
- muškátový oříšek
- TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
6
Postup
- 1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
- 2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky.
- 3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete.
- 4. . Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
- 5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
- 6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián.
- 7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
- 8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.