Lečo s cherry rajčátky
Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!
TIP! Opravdu kvalitní šunku nejvyšší kvality seženete u Váhaly (Farmářská šunka nejvyšší jakosti, Myslivecká šunka nejvyšší jakosti, Šunka Mandolína – nejvyšší jakosti) nebo u společnosti MAKOVEC a.s. (Chalupářská šunka nejvyšší jakosti). Všechny mají značku kvality Klasa.
Ingredience
Ingredience
- 500 g krájených cherry rajčátek
- 200 g nakrájené šunky nejvyšší jakosti
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 4 velká vejce
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý tymián
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
- špetka cukru
- oblíbené pečivo
Postup
- 1. Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte.
- 2. Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
- 3. V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát.
- 4. Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.