Lehké krůtí špízy s paprikovým dipem
Pokud máte rádi opékané nebo grilované maso společně se zeleninou a baví vás jednoduché rychlé recepty, špíz určitě patří mezi vaše oblíbené letní úpravy pokrmů. A nejen vaše, maso „na tyčce“ se opéká všude na světě a známé je nejen jako špíz (z německého slova Spieß), ale také jako ražniči nebo šašlik. Sáhněte po oblíbené flákotě, přidejte cibuli a další oblíbenou zeleninu dle vašeho výběru a nechte si chutnat. A kdyby vás klasická „masová jehla“ omrzela, můžete zkusit vegetariánskou verzi se zeleninou, sýrem nebo ovocem.
Ingredience
Ingredience
- 500 g krůtích prsních řízků
- 200 g cherry rajčátek
- 2 velké cibule
- 300 g slaniny nebo špeku
- hrst hladkolisté petržele
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Ingredience na dip
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Slaninu nakrájejte na širší plátky, cibuli rozkrájejte na čtvrtiny a rozdělte na jednotlivé plátky.
- 2. Na kostičky nakrájejte krůtí maso, osolte ho a opepřete.
- 3. Na špejle napíchejte nakrájené ingredience a rajčata dle chuti.
- 4. Špízy zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na cca 35 minut na 170 °C nebo na rozpálený gril.
- 5. Mezitím smíchejte všechny ingredience potřebné na dip, který osolte a opepřete.
- 6. Špízy podávejte s dipem a posypané čerstvě nasekanou petrželí.
Na špízy jsme použili krůtí řízky z velkoobchodu Zelenka s.r.o., které mají označení Klasa.