Linecké

Toto cukroví je sice považováno za typicky české, ale věděli jste, že jej můžete najít i za hranicemi České republiky? A to dokonce i v některých domácnostech v Americe. Původ tohoto cukroví leží, jak sám název naznačuje, v rakouském Linci. Původně se zde pekl tradiční koláč s křehkým těstem, mandlovou krustou a rybízovou marmeládou, který položil základ pro drobné pochutiny, jež se vykrajují z těsta se podobnou recepturou. Tehdejší tradiční koláč obsahoval vždy rybízovou marmeládu. Ovšem u lineckého cukroví se omezovat ničím nemusíte. A můžete zvolit tu, kterou má vaše rodina nejraději. 

Základem dobrého pečení jsou kvalitní suroviny, mezi které platí především máslo. Základem pro výrobu kvalitního másla je ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Proto je dobré, když mléko pochází z lokálních farem. Při nákupu másla byste tedy měli na obalu sledovat především podíl tuku a také jeho název. Aby mohl být výrobek jako máslo, musí být minimální podíl mléčného tuku 80 %, ale nesmí však dosáhnout 90 %. Kvalitní česká másla zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory. Z čeho ještě se máslo skládá? Z netukové složky pocházející z mléka. Jedná se například o laktózu, kyselinu mléčnou, bílkoviny, soli a vitaminy – tvoří zhruba 2 %. Dalším skvělým pomocníkem pro výběr másla jsou značky kvality nacházející se na obalu, které zaručují, že je daný výrobek opravdu kvalitní. Nejznámějšími jsou Klasa a Regionální potravina.

Při pečení lineckého také dbejte na správné vyvážení sladkosti, které závisí na správném poměru cukru a marmelády.

Ingredience

Linecké cukroví

  • 140 g cukr moučka
  • 420 g hladká mouka
  • 2 žloutky
  • 1 g skořice
  • 1 g prášek do pečiva
  • 280 g máslo
  • 1 g citronová kůra
  • ovocná marmeláda, malinový nebo meruňkový džem
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 0

Postup

  • 1. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vejce.
  • 2. Vypracujte krásně hladké těsto. To poté zabalte do fólie a nechte odležet alespoň do druhého dne v lednici.
  • 3. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte různé tvary – mohou to být srdíčka, kytičky, kolečka a další.
  • 4. Tvary vykrajujte plné nebo s dírkou na slepování džemem.
  • 5. Pečte nejlépe na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 6 až 8 minut, podle zabarvení.
  • 6. Linecké vždy dojde ještě na plechu po vyndání z trouby. Vychladlé tvary můžete jen pocukrovat anebo slepit džemem – meruňkovým, lineckým, rybízovým.