Mandlový koláč s jablky
Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.
Ingredience
Na těsto
- 160 g hladké mouky
- 1 vejce
- 60 g cukru krupice
- 110 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Na náplň
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 smetana ke šlehání (31%)
- 1 vejce
- 2–4 lžíce cukru (dle chuti)
- ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker)
- 2 jablka
- citronová šťáva
- 20 g mandlí na plátky
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
70 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
- 2. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
- 3. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
- 4. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou.
- 5. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
- 6. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
- 7. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
- 8. Před rozetřením směsi posypte korpus mandlemi. Následně na náplň pokládejte měsíčky jablek.
- 9. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.
Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.