Máslové housky
Věděli jste, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár ingrediencí a za chvilku máte hotovo. Připravili jsme pro vás recept na housky, které krásně voní po másle.
Ingredience
- 270 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- Lžička cukru
- 2 žicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
- 2. Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
- 3. Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
- 4. Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.
- 5. Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 min kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem. Pečte na 200°C dozlatova.
Štítky
máslo
pečení
slané pečení