Meruňkový koláč z bramborového těsta
Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.
Ingredience
Na koláč
- 200 g vařených brambor
- 600 g meruněk
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 g másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- sůl
Na drobenku
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
12
Postup
- 1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
- 2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
- 3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- 4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
- 5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- 6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.