Meruňkový koláč z bramborového těsta

Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny. 

Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

Ingredience

Na koláč

  • 200 g vařených brambor
  • 600 g meruněk
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • sůl

Na drobenku

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 12

Postup

  • 1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
  • 2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
  • 3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  • 4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
  • 5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  • 6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.