Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.
TIP! Sedlčanský Hermelín, který má značku Klasa, jsme naložili s BIO česnekem a BIO cibulí. Více o bio výrobcích a národním značení BIO produkt ekologického zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz.
Ingredience
Ingredience
- 4 ks hermelínu
- 100 g vlašských ořechů
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 chilli papričky
- 1 l slunečnicového oleje
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- čerstvá majoránka
Postup
- 1. Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy.
- 2. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem.
- 3. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra.
- 4. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami.
- 5. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.