Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.

TIP! Sedlčanský Hermelín, který má značku Klasa, jsme naložili s BIO česnekem a BIO cibulí. Více o bio výrobcích a národním značení BIO produkt ekologického zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz.

Ingredience

Ingredience

  • 4 ks hermelínu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 chilli papričky
  • 1 l slunečnicového oleje
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvá majoránka
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy.
  • 2. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem.
  • 3. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra.
  • 4. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami.
  • 5. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.