Novoroční čočka
Dodržujete doma vánoční a novoroční tradice? Čočka se podává přímo na Nový rok a díky tomu, že si dopřejete talíř této luštěniny, měly by se vás celý rok držet peníze. I novoroční čočku můžete obohatit o dobrou klobásu, uzené maso, kyselou okurku nebo vařené vejce. Vybírejte si potraviny podle jejich kvalitního složení a původu. Tipy, jak na to, najdete mezi našimi články.
Ingredience
- 400 g čočky
- 1 cibule
- 200 ml vývaru
- Lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- 2 větvičky tymiánu
- ½ citronu
- Sůl, pepř
K podávání
- Vejce
- Nakládaná okurka
- Uzené maso nebo klobása
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Čočku propláchněte a ve vodě nechte bobtnat asi 1 hodinu.
- 2. Po hodině čočku vařte v osolené vodě do měkka. Poté čočku slijte.
- 3. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na rozehřátém sádle osmahněte.
- 4. Poté cibuli zaprašte moukou a ještě chvíli restujte.
- 5. Vzniklou jíšku zalijte vývarem, přidejte bylinky a koření a nechte provařit.
- 6. Asi po 10-15 min vyjměte tymián a bobkový list a vmíchejte čočku.
- 7. Dochuťe solí, pepřem a citronovou šťávou.
- 8. Čočku podávejte s vejcem, nakládanou okurkou a uzeným masem.