Ořechový chlebíček
Jistě nemusíme opakovat, že ořechy jsou neuvěřitelně zdravé. Obsahují důležité vitaminy a minerály a mají také vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků. Už jste určitě zaslechli i to, že jsou skvělou alternativou sladkostí. Když vás honí mlsná, můžete sáhnout po oříšcích. Můžete po nich sáhnout i v případě, že se rozhodne upéct náš ořechový chlebíček. Upečený je raz dva, krásně voní a s medem je zkrátka neodolatelný.
TIP! Chlebíček doporučujeme podávat s kvalitním medem od našich včel. Skvělé jsou například ty od letošních vítězů soutěže Regionální potravina: Med květový od Františka Vostoupala, Libavský med květový od Dalibora Vranika z Budišova nad Budišovkou, Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně ze Včelí farmy Skalička, Včelí med z období květu lípy od Ing. Karla Kolínka nebo BIO med květový od Ing. Dušana Michálka z Kyselky.
Ingredience
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla + máslo na vymazání formy
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 50 g cukru
- 180 g ořechů (vlašské, mandle, lískové)
- hrst ořechů na posypání
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- med k podávání
Postup
- 1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- 2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte k nim rozpuštěné máslo a mléko.
- 3. Do tekuté směsi přidejte postupně prosetou mouku, ořechy, prášek do pečiva a sůl.
- 4. Směs vlijte do vymazané formy a posypte ořechy.
- 5. Pečte dozlatova cca 40 minut. Podávejte s medem.