Palačinky s dušenými jablky

Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu. 

Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. 

Ingredience

Na palačinky

  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

Na jablka

  • 400 g jablek
  • 50 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 citronu

Na podávání

  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml bílého jogurtu
Obtížnost:
Čas přípravy: 25 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
  • 2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
  • 3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
  • 4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
  • 5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
  • 6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.