Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky

Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice.

Tip: Co vůbec nazýváme moštem? Ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Ovoce musí být kvalitní a samozřejmě bez známek hniloby nebo plísně. 

Ingredience

Na palačinky

  • 200 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli

Na náplň

  • 3 jablka
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice mleté
  • 2 lžíce másla
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.
  • 2. V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici.
  • 3. Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit.
  • 4. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi.
  • 5. Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu.
  • 6. Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta.
  • 7. Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.
  • 8. Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme a posypeme opraženými semínky.