Pečené kapří filety
Zvyk pojídání ryb o vánočních svátcích se na našem území objevuje už od 17. století, i když ho prostý lid příliš nedodržoval. Rybí maso je ale zdravé, k tradičním českým Vánocům patří a upéct rybu v troubě patří snad mezi ty nejjednodušší přípravy. Spoustu druhů ryb doprovází nekonečné množství vůní a chutí a jejich vzájemná kombinace je již zcela na naší fantazii. Zkuste fantastické kapří filety s cibulí a petrželí pečené na černém pivě.
Ingredience
Ingredience
- 400 g kapřích filetů
- ½ citronu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 cibule
- 100 ml tmavého piva
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- lžička oleje
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. Filety očistěte od šupin a kůži na několika místech nařízněte.
- 2. Rybu pokapejte citronem a potřete dvěma stroužky česneku, které nejprve prolisujete. Poté osolte, opepřete a posypte kmínem.
- 3. Na dno pekáče navrstvěte na kolečka nakrájenou cibuli a nahrubo nasekané stonky petržele. Vše zalijte pivem.
- 4. Na cibuli položte rybu kůží nahoru, mírně ji potřete olejem a pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut.
- 5. Než se ryba upeče, připravte si bylinkové máslo.
- 6. Rozpusťte máslo a v hmoždíři ho utřete s hladkolistou petrželí, zbylým česnekem, pepřem a špetkou soli. Z citronu jemně nastrouhejte kůru a do směsi ji vmíchejte. Nechte vychladnout.
- 7. Ze zatuhlého másla pomocí dvou lžiček tvarujte malé „nočky“ a podávejte je na čerstvě upečené rybě.