Pečené kapří filety

Zvyk pojídání ryb o vánočních svátcích se na našem území objevuje už od 17. století, i když ho prostý lid příliš nedodržoval. Rybí maso je ale zdravé, k tradičním českým Vánocům patří a upéct rybu v troubě patří snad mezi ty nejjednodušší přípravy. Spoustu druhů ryb doprovází nekonečné množství vůní a chutí a jejich vzájemná kombinace je již zcela na naší fantazii. Zkuste fantastické kapří filety s cibulí a petrželí pečené na černém pivě. 


Ingredience

Ingredience

  • 400 g kapřích filetů
  • ½ citronu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 cibule
  • 100 ml tmavého piva
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř
  • lžička oleje
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Filety očistěte od šupin a kůži na několika místech nařízněte.
  • 2. Rybu pokapejte citronem a potřete dvěma stroužky česneku, které nejprve prolisujete. Poté osolte, opepřete a posypte kmínem.
  • 3. Na dno pekáče navrstvěte na kolečka nakrájenou cibuli a nahrubo nasekané stonky petržele. Vše zalijte pivem.
  • 4. Na cibuli položte rybu kůží nahoru, mírně ji potřete olejem a pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut.
  • 5. Než se ryba upeče, připravte si bylinkové máslo.
  • 6. Rozpusťte máslo a v hmoždíři ho utřete s hladkolistou petrželí, zbylým česnekem, pepřem a špetkou soli. Z citronu jemně nastrouhejte kůru a do směsi ji vmíchejte. Nechte vychladnout.
  • 7. Ze zatuhlého másla pomocí dvou lžiček tvarujte malé „nočky“ a podávejte je na čerstvě upečené rybě.