Pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou a pečenými brambory s hlívou ústřičnou

Mnohými je tato skvělá houba tak trochu opomíjená. Při nákupu v obchodě volíme častěji žampiony a pokud se vydáme do lesa, sbíráme většinou hříbky, babky či bedly. Hlíva ústřičná je ale výborná houba a chuťově naprosto skvělá. Proto jsme pro tento recept zvolili právě hlívu, která se k pečenému kuřeti a bramborám dokonale hodí. Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budeme mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny.

Tip: Plátky másla můžeme vsunout pod kůži kuřete. Maso bude po upečení mnohem šťavnatější.

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • 5 g celého kmínu
  • 100 g žluté cibule
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 1 kg brambor
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 20 g hladké mouky
  • 0,1 l oleje
  • 100 g másla
  • Sůl a pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 100 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Očištěné kuře osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do pekáče. Přidáme nakrájenou cibuli, máslo a kuře pečeme v troubě na 180 °C přibližně 80 minut.
  • 2. Výpek z kuřete přendáme do rendlíku, přidáme rozmarýn a výpek restujeme do zlatova. Poté přidáme hladkou mouku, zalijeme vodou nebo vývarem a vše provaříme. Hotovou šťávu scedíme přes jemné sítko.
  • 3. Umyté brambory nakrájíme na kousky a vložíme na plech. Natrhanou hlívu bez košťálu přidáme na brambory, osolíme, opepříme, přidáme olej a promícháme. Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 minut.