Pečené plněné brambory
Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.
Ingredience
- 6 větších brambor (nebo více menších)
- 200 g zakysané smetany
- 100 g šunky
- 150 g eidamu vcelku
- 2 rajčata
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- olej
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
6
Postup
- 1. Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
- 2. Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
- 3. Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
- 4. Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
- 5. Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
- 6. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.