Pečený kapr s bylinkami a bramborem

Receptů s kapřím masem není nikdy dost. Protože tahle ryba, to je zkrátka česká tradice. Nezapomínejte, že si kapra můžete dopřát kdykoliv v roce, nejen na Vánoce, kdy si z něj nejspíše připravujete řízky a polévku. Kapří maso je nejen dobré, ale také plné omega-3 mastných kyselin, za které vám poděkuje především vaše srdce. A navíc vám poměrně brzy slehne, protože maso z kapra obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. 


Ingredience

Ingredience

  • 4 kapří podkovy
  • 500 g rajčat
  • 400 g nových brambor
  • hrst tymiánu
  • hrst rozmarýnu
  • šťáva z ½ citronu
  • 150 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • hrst čerstvé pažitky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Brambory si uvařte ve slupce.
  • 2. V pánvi si rozpusťte máslo a nechte na něm opéct na plátky pokrájený česnek.
  • 3. Přidejte vývar a nechte projít varem.
  • 4. Vhoďte posekaný rozmarýn a tymián.
  • 5. Rybu omyjte a osušte, vložte do pekáčku a přelejte máslovou směsí.
  • 6. Přidejte pokrájená rajčata, osolte a opepřete a dejte péct na cca 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
  • 7. Podávejte s brambory s posekanou pažitkou a zakápnuté citronem.
Než budete porcovat rybu, pořiďte si kvalitní ostrý nůž. Na filetování je vhodná tenká, ostrá a pružná špička. Na porcování podkov zase silnější nůž.