Pečený květák

V našich končinách je velmi oblíbeným jídlem smažený květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Květák nebo také karfiol si ale jistě zaslouží i jemnější úpravu, která by nechala více vyniknout chuti této košťálové zeleniny, vyšlechtěné z divoké brukve zelné. Ve staročeských kuchařkách objevíte recepty, podle nichž se vařený květák podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Vraťme se do dob našich babiček a upečme si květák trochu netradičně v celku!

Ingredience

Ingredience

  • 1 květák
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Květák nechte krátce povařit.
  • 2. Smíchejte jogurt, hořčici, sušený česnek a vše osolte a opepřete.
  • 3. Uvařený květák potřete směsí a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova
Náš pan karfiol je jedním z vítězů soutěže Regionální potravina 2017 v Ústeckém kraji. Na své rodinné farmě ho po generace pěstuje zkušený zemědělec Petr Tůma.