Pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem
Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!
Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.
Ingredience
Ingredience
- 1,6 kg vepřových žebírek
- 100 g rajského protlaku
- 100 g kremžské hořčice
- 50 g medu
- 2 lžíce sušené cibule
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušeného chilli
- 200 g řapíkatého celeru
- sůl, pepř
- plátky chleba
Hořčicový dip
- 1 zakysaná smetana
- kremžská hořčice
- med
- sůl a pepř
Nivový dip
- 100 g strouhané nivy
- 300 g selského bílého jogurtu
- sůl, pepř, sušený česnek
Koprová majonéza
- 200 g majonézy
- 2 hrsti sekaného kopru
- sůl, pepř, citronová šťáva
Postup
- 1. Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme.
- 2. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.
- 3. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.
- 4. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.