Plněné bramborové knedlíčky s rebarborou a jahodami

Jeden z pokrmů, který vás zaručeně kdykoliv přenese do dětství, jsou sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem. Máme pro vás recept, jak si tento tradiční pokrm moderním způsobem osvěžit kvalitními a sezónními potravinami – rebarborou a jahodami. Rebarboru si nejvíce vychutnáte v období od dubna do června, kdy je sezóna sklizně. Určitě všichni víte, že je charakteristická svou lehce kyselou chutí. Ta je v kombinaci se sladkými jahodami dokonalým a osvěžujícím gurmánským zážitkem. Nejlepší způsob, jak poznat kvalitní rebarboru, je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí. Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Ingredience

Knedlíčky

  • 1 kg brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g krupice
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks vajec
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g rebarbory
  • 80 g cukru moučky
  • 50 g strouhanky
  • 100 g másla
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
  • 2. Poté brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
  • 3. Na oleji zprudka orestujeme 200 g rebarbory, přidáme 50 g cukru krupice a necháme vychladnout.
  • 4. Těsto rozválíme na tenký plát a skleničkou vykrojíme z těsta kolečka, která plníme rebarborou a čerstvými očištěnými jahodami.
  • 5. Vytvarujeme knedlíky, které poté uvaříme ve vroucí osolené vodě po dobu cca 15 minut.
  • 6. Na pánvi si rozpustíme cukr tak, aby nám vznikl karamel, podlijeme jej trochou vody a přidáme 50 g másla, zbytek nakrájené rebarbory, jahody a svaříme za občasného dolévání vody, dokud se nám nevyvaří hustá omáčka.
  • 7. Na sucho si na pánvi orestujeme do zlatova strouhanku.
  • 8. Zbytek másla rozpustíme a použijeme na polití knedlíku.