Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem
Jen málokterá houba se u nás těší takové oblibě jako žampiony. Jejich příprava je snadná a můžete s nimi v kuchyni nebo na grilu doslova kouzlit: poslouží vám jako vynikající příloha, lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Pokud se je rozhodnete grilovat, vybírejte vždy čerstvé a pevné houby větší velikosti, v opačném případě hrozí, že se vám při manipulaci rozpadnou. A to by byla škoda!
S naším receptem si můžete připravit vlastní královskou hostinu, ve které kromě žampionů budou hrát důležitou roli i kvalitní slanina a modrý sýr. Při nákupu vybírejte kvalitní potraviny, například ty s logem Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Při volbě modrého sýru sáhněte po sýru s označením Chráněné zeměpisné označení (CHZO) tedy po Jihočeské nivě nebo Jihočeské Zlaté nivě. Jaký je mezi nimi rozdíl? Jihočeská Zlatá niva je sýr s plísní vyrobený z mlékárensky ošetřeného mléka. Má krémovou barvu a modrozelený porost plísně. Je jemná, drobivě roztíratelná s ovocně rozinkovým aroma a komplexní slanou chutí. Obsah tuku v sušině je 60 %. Jihočeská niva má podobné vlastnosti, má jen 50 % obsahu tuku a častěji se využívá k vaření.
Ingredience
Plněné žampiony
- 2 kg velkých žampionů
- 100 g slaniny
- 220 g modrého sýra
Kuskus
- 1 salátová okurka
- 100 g trhaných listových salátů
- 100 g cherry rajčat
- 5 ředkviček
- 200 g kuskusu
- 20 g červené cibule
- sůl, pepř, olivový olej, ocet, bylinky
Postup
- 1. Oloupeme žampiony, zbavíme je nožiček, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
- 2. Slaninu, nožičky a červenou cibuli nakrájíme na menší kostičky, orestujeme na oleji do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme vychladnout.
- 3. Do vychladlé směsi přidáme nadrobený modrý sýr, naplníme jí žampiony a ugrilujeme je na grilu.
- 4. Kuskus připravíme dle návodu. Okurku, cherry rajčata a ředkvičky nakrájíme na kousky, zamícháme je s trhanými listovými saláty a kuskusem a dochutíme podle chuti.