Pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Někteří pohanku milují, druzí ji odmítají. Pohankovou kaši ale lze připravit na nespočet různých způsobů. Tentokrát vám přinášíme verzi s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem. Vyzkoušejte ji, třeba vás právě tahle kombinace chutí nadchne. Ať už se rozhodnete pro nákup na farmářském trhu, nebo v supermarketu, jednotlivé suroviny kupujte vždy s označením log kvality. Může se jednat o Klasu, Regionální potravinu nebo BIO.

Tip: Do pohankové kaše můžeme v průběhu jejího vaření přidat sušené houby. Ty je důležité nejprve zalít horkou vodou, například v hrnečku, a nechat odstát alespoň 10 minut. Houby společně s vodou, ve které se namáčely, následně přidáme do pohanky.

Ingredience

  • 500 g pohanky
  • 50 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g majoránky
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 20 ml oleje
  • 200 g slaniny
  • 50 ml octa
  • sůl, pepř
  • zeleninový nebo kuřecí vývar na podlití
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme pohanku, kterou uvaříme podle návodu. Pohanku podléváme vývarem, popřípadě vodou, osolíme a opepříme. Do hotové pohanky přidáme majoránku, máslo a dochutíme.
  • 2. V kastrůlku přivedeme vodu k varu, přidáme ocet, osolíme a naběračkou vytvoříme vodní vír, do kterého opatrně přidáme rozklepnuté vejce a vaříme přibližně 3 minuty. Poté vejce vyjmeme, položíme na ubrousek a necháme okapat.
  • 3. Slaninu opečeme na pánvi do zlatova. Na hotovou kaši přidáme zastřené vejce a opečenou slaninu.