Polévka s hlívou ústřičnou, uzenou paprikou, bramborem a kořenovou zeleninou

Hlíva ústřičná je v kuchyni všestranným pomocníkem, který má mnoho benefitů. Tuto prospěšnou houbu lze najít ve volné přírodě na podzim, ale mnoho lidí ji také pěstuje celoročně doma. Je možné ji využít do polévek, gulášů, ale výborná je také nakládaná. 

Ingredience

Polévka

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 4 žluté cibule
  • 10 g uzené papriky
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 2 petržele
  • 300 g brambor
  • 5 stroužků česneku
  • 1l zeleninového vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 150 ml oleje
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • majoránka, bobkový list
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 0

Postup

  • 1. Cibuli, česnek a kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji.
  • 2. Přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu a dále restujeme do změknutí.
  • 3. Poté přidáme uzenou papriku, bobkový list, sůl a drcený kmín. Krátce orestujeme, zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou.
  • 4. Přidáme očištěné a nakrájené brambory a vaříme do poloměkka.
  • 5. Polévku zahustíme jíškou, provaříme a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.