Polévka z čerstvých rajčat

Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

Ingredience

  • 1500 g rajčat
  • 500 g řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • lžíce olivového oleje
  • svazek čerstvé bazalky
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
  • 2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
  • 3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
  • 4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
  • 5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
  • 6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.