Polévka z pečeného celeru se žampiony
Polévky se v posledních letech vrátily zase do kurzu. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu a v jednom hrnci můžeme připravit velké množství, které vydrž i několik dní. A přesně taková je naše polévka z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku, kterou jsme zvýraznili trochou bílého vína a zjemnili smetanou. Perfektně funguje také jako hlavní obědový chod nebo lehká večeře. Jak docílíte té nejlepší chuti? Nejen vařením s láskou, ale také výběrem kvalitních surovin označených logy kvality, jako jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Ingredience
Ingredience
- 900 ml zeleninového vývaru
- 300 ml smetany
- 300 g celeru
- 150 g brambor
- 140 cibule
- 60 g másla
- 25 g cukru krupice
- 1 stroužek česneku
- 1 dl bílého vína
- 200 g žampionů
- sůl
- pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min.
- 2. Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
- 3. Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min.
- 4. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
- 5. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.