Polévka z pečeného celeru se žampiony

Polévky se v posledních letech vrátily zase do kurzu. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu a v jednom hrnci můžeme připravit velké množství, které vydrž i několik dní. A přesně taková je naše polévka z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku, kterou jsme zvýraznili trochou bílého vína a zjemnili smetanou. Perfektně funguje také jako hlavní obědový chod nebo lehká večeře. Jak docílíte té nejlepší chuti? Nejen vařením s láskou, ale také výběrem kvalitních surovin označených logy kvality, jako jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.

Ingredience

Ingredience

  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml smetany
  • 300 g celeru
  • 150 g brambor
  • 140 cibule
  • 60 g másla
  • 25 g cukru krupice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl bílého vína
  • 200 g žampionů
  • sůl
  • pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min.
  • 2. Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
  • 3. Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min.
  • 4. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
  • 5. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.