Pomazánka z červené čočky
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočka na lednové tabuli nevěstí jen hodně peněz, ale také zdravější rok. Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Lehká pomazánka z červené čočky připomínající stále oblíbenější hummus je nejen zdravá, ale taky velmi chutná. Obsahuje navíc samé super ingredience, jako je zázvor, med nebo slunečnicová semínka.
Ingredience
Ingredience
- 100 g červené čočky
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 1 lžička medu
- 30 g másla
- 50 ml bílého vína
- cca 200 ml zeleninového vývaru
- kousek zázvoru (2 cm)
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- sůl
- pepř
- lžíce zakysané smetany
- snítka tymiánu
- hrst slunečnicových semínek
- pečivo k podávání
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
25 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět šalotku.
- 2. Přidejte rozdrcené stroužky česneku, ještě krátce opečte a poté přisypte čočku. Chvíli restujte a přidejte nastrouhaný zázvor a med.
- 3. Chvíli restujte a přidejte nastrouhaný zázvor a med.
- 4. Po chvilce vše podlijte vínem a míchejte, dokud se neodpaří alkohol. Vše zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte a opepřete.
- 5. Vše zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte a opepřete.
- 6. Vařte, dokud čočka nebude měkká, a v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru.
- 7. Hotovou čočku dochuťte mletou paprikou a římským kmínem, vše dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
- 8. Pomazánku zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s čerstvými lístky tymiánu a nasucho orestovanými semínky.
- 9. TIP! Pokud máte rádi pikantní pomazánky, můžete ji dochutit čerstvým nebo sušeným chilli.
Vybrat kvalitní med není vůbec snadné, pokud ho nemáte přímo od zdroje. Vyzkoušejte med s označením Regionální potravina, třeba Med z včelařství M+M květový pastový, Český med z Podještědí, Skaličský med květový – lipový nebo Libavský med.