Pražská vejce babičky Jany

Pražská vejce Adiny Mandlové si pro vás připravila babička Jana – jsou inspirovaná prvorepublikovými večírky a elegantní kuchyní té doby. S tímto předkrmem zazáříte na každé rodinné oslavě a navodíte atmosféru elegance a domácího vaření. Základem jsou kvalitní suroviny, které snadno poznáte podle log kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO. 

Ingredience

Pražská vejce babičky Jany

  • 350 gramů vepřového masa, bez kosti, pečeného, na kousky (4 cm)
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 300 gramů majonézy
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 špetka pepře mletého
  • 1 čajová lžička worcesterské omáčky
  • 12 plátků šunky od kosti
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 6 nakládaných okurek
  • 1 polévková lžíce pažitky na ozdobu
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 12

Postup

  • 1. Majonéza: Vajíčko vyklepneme do misky, přidáme pepř, půl lžičky soli a trochu hořčice.
  • 2. Šleháme přibližně jednu minutu, dokud se ingredience nespojí, a poté pomalu přidáváme olej.
  • 3. Majonézu můžeme dochutit bylinkami a dáme ji vychladit do lednice.
  • 4. Půl kila vepřové pečeně osolíme, opepříme a pečeme ji zabalenou v alobalu při 170 °C asi hodinu.
  • 5. Upečené, šťavnaté maso nakrájíme na malé kousky.
  • 6. Mezitím oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a uvaříme vajíčka, která pak nastrouháme.
  • 7. Oloupeme jablko, zbavíme ho slupky a také nastrouháme.
  • 8. Vše smícháme s majonézou, nakrájíme okurky a přidáme nastrouhaná vajíčka.
  • 9. Směs poklademe na plátky šunky, přidáme polovinu vajíčka a okurky a zabalíme. Ozdobíme pažitkou a rajčetem.