Pražská vejce babičky Jany
Pražská vejce Adiny Mandlové si pro vás připravila babička Jana – jsou inspirovaná prvorepublikovými večírky a elegantní kuchyní té doby. S tímto předkrmem zazáříte na každé rodinné oslavě a navodíte atmosféru elegance a domácího vaření. Základem jsou kvalitní suroviny, které snadno poznáte podle log kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Ingredience
Pražská vejce babičky Jany
- 350 gramů vepřového masa, bez kosti, pečeného, na kousky (4 cm)
- 1 cibule
- 1 jablko
- 300 gramů majonézy
- 1 čajová lžička soli
- 1 špetka pepře mletého
- 1 čajová lžička worcesterské omáčky
- 12 plátků šunky od kosti
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 6 nakládaných okurek
- 1 polévková lžíce pažitky na ozdobu
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
12
Postup
- 1. Majonéza: Vajíčko vyklepneme do misky, přidáme pepř, půl lžičky soli a trochu hořčice.
- 2. Šleháme přibližně jednu minutu, dokud se ingredience nespojí, a poté pomalu přidáváme olej.
- 3. Majonézu můžeme dochutit bylinkami a dáme ji vychladit do lednice.
- 4. Půl kila vepřové pečeně osolíme, opepříme a pečeme ji zabalenou v alobalu při 170 °C asi hodinu.
- 5. Upečené, šťavnaté maso nakrájíme na malé kousky.
- 6. Mezitím oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a uvaříme vajíčka, která pak nastrouháme.
- 7. Oloupeme jablko, zbavíme ho slupky a také nastrouháme.
- 8. Vše smícháme s majonézou, nakrájíme okurky a přidáme nastrouhaná vajíčka.
- 9. Směs poklademe na plátky šunky, přidáme polovinu vajíčka a okurky a zabalíme. Ozdobíme pažitkou a rajčetem.