Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou
I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Ať vám chutná.
Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).
Ingredience
Ingredience
- 2 ks pstruha
- 500 g hrubozrnné mořské soli
- 6 bílků
- 400 g hrášku
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 40 g másla
- 100 ml vývaru
- máta, tymián, sůl, černý pepř
Postup
- 1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.
- 2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.
- 3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.
- 4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.
- 5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.