Pstruh s grilovanou zeleninou a bramborovo-mrkvovým pyré

Bloger Tomáš Plíšek alias klukvzastere pro nás v rámci Výzvy Klasa připravil recept na pstruha s grilovanou zeleninou a bramborovo-mrkvovým pyré. Lehké jídlo Tomáš uvařil převážně z bio surovin a použil velké množství čerstvé bio zeleniny. Jemné bramborové pyré Tomáš ozvláštnil mrkví, která je největším zdrojem karotenu a obsahuje i vitaminy B1 a B2. Je bohatá také na vlákninu, antioxidanty a nerostné látky. Je lehce stravitelná, a proto je vhodná pro děti i dietní stravu.

TIP! Olivový olej v receptu můžete nahradit Olejem z bílého máku z Petrávče, který má lehkou oříškovou chuť a typickou jemnou vůni máku. Má označení Klasa a je vhodný nejen pro ochucení salátů a studených omáček, ale i na pečení moučníků. Zkusit můžete i Kmínový olej od stejného výrobce. Vloni se na Vysočině stal vítězem soutěže Regionální potravina.

Ingredience

Ingredience na rybu

  • 2 ks pstruha
  • 200 ml bílého vína, např. BIO víno VINO CIBULKA BIO Tramín červený 2016 pozdní sběr
  • 3 lžíce BIO olivového oleje
  • čerstvé oregano, rozmarýn, bazalka a saturejka
  • šťáva z bio citrónu
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Ingredience na grilovanou zeleninu

  • Bio mrkev, bio celer, bio cuketa, bio rajčata, bio lilek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička saturejky
  • 1 lžíce octa balsamico
  • sůl, pepř

Ingredience na pyré

  • 170g vařených brambor
  • 170g bio mrkve
  • 150 ml čerstvého mléka
  • 15 g másla
  • chilli, muškátový oříšek, olivový olej, saturejka
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Nejprve si připravte marinádu na ryby. Smíchejte bílé víno s olivovým olejem a citronovou šťávou, do které přidejte bylinky, sůl, pepř a rozmačkané stroužky česneku.
  • 2. Ryby omyjte a prořežte jejich kůži z obou stran do mřížky tak, aby se marináda dostala všude. Ryby můžete nechat marinovat i několik hodin.
  • 3. Zatímco se ryby marinují, nakrájejte zeleninu na kolečka a na plátky a také ji namarinujte. Občas zeleninu promíchejte, aby se marináda dostala úplně všude. Poté nechte zeleninu chvíli odpočinout.
  • 4. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě.
  • 5. Očistěte mrkve, dejte je na plech a zakápněte je olivovým olejem. Posolte je, popepřete a přidejte bylinky. Mrkve pečte při 200 stupních zhruba 30 minut doměkka a lehce dozlatova.
  • 6. Až brambory a mrkve vychladnou, dejte je do mixéru a rozmixujte je společně s mlékem a máslem v pokojové teplotě. Všechny ingredience umixujeme do hladkého pyré, které ještě dochuťte solí, pepřem, chilli a muškátovým oříškem dle chuti.
  • 7. Jakmile máte vše připravené, ogrilujte pstruhy a zeleninu a začněte servírovat.
  • 8. Na závěr pyré na talíři zakápneme kvalitním olivovým olejem a dochuťte slunečnicovými, seznamovými nebo dýňovými semínky.