Rajská omáčka s petrželovým knedlíkem

Na rajskou omáčku, klenot naší kuchyně, nedají dopustit ani děti, ani dospělí. Málokteré jídlo je u nás tak populární. Náš recept si naprosto podmaní vaše chuťové buňky, protože nabízí pestrou paletu chutí, které se budou ve vašich ústech postupně rozvíjet. Ze všeho nejdůležitější ovšem je, abyste pečlivě volili suroviny. Ty nejkvalitnější mají na obalu některou ze značek kvality, jako je např. Klasa či Regionální potravina. Je-li totiž kvalitní základ, bude skvělý i výsledek na talíři. V receptu jsme se ovšem nezaměřili jenom na omáčku, ale také na přílohu, protože knedlík je plnohodnotnou součástí pokrmu. S naším domácím proloženým petrželkou a špetkou muškátového oříšku téměř můžete aspirovat na řád zlaté vařečky.

Ingredience

Rajská omáčka

  • 1 kg hovězí plece
  • 100 g špeku
  • 150 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g petržele
  • 230 g rajského protlaku
  • 150 g cukru
  • 1 ks celé skořice
  • 50 g másla
  • divoké koření
  • mletý pepř
  • sůl

Petrželový knedlík

  • 2 vejce
  • 2 dl mléka
  • 250 g housky, rohlíku nebo toustového chleba
  • 100 g másla
  • 50 g listové petržele
  • sůl
  • muškátový oříšek
Obtížnost:
Čas přípravy: 140 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Hovězí maso očistíme, prošpikujeme mrkví, špekem, osolíme a opepříme.
  • 2. Maso opečeme do zlatova na pánvi a vyjmeme.
  • 3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidáme cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujeme dalších cca 5 min. Poté přidáme maso a dusíme do měkka.
  • 4. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes cedník.
  • 5. Můžeme zahustit jíškou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a zjemníme máslem.
  • 6. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova.
  • 7. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  • 8. V míse zamícháme žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, muškátový oříšek a sníh z bílků.
  • 9. Z hotové směsi tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme na páře 25 min.