Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát

Alternativou ke klasické štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra jsou vepřové řízečky. V našem receptu jsme je nachystali z libové vepřové panenky. Nemohli jsme k nim připravit nic jiného než bramborový salát. Na ten se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli. Lákavými barvami zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. Až budete v obchodě vybírat maso, vejce, brambory a další potřebné suroviny, vyplatí se zakoupit ty nejkvalitnější. Na obalu se pyšní některou ze značek kvality, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina či BIO. Pojďme na to, Ježíšek už pomalu cinká na zvonek.

Tip: Aby byly brambory po uvaření pevné a tuhé, připravte salát z brambor varného typu A, který je na to optimální. Variantou mohou být také odrůdy s červenou barvou slupky (opět varný typ A). 

Ingredience

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g vepřového sádla
  • sůl, pepř

Bramborový salát

  • 500 g brambor
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 70 g sterilovaného hrášku
  • 20 g cibule
  • 30 g nakládaných okurek
  • 30 g hořčice
  • 30 g majonézy
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Vepřovou panenku očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném sádle do zlatova.
  • 2. Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvaříme do měkka v osolené vodě. Vejce uvaříme natvrdo.
  • 3. Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • 4. Cibuli a sterilované okurky nakrájíme najemno.
  • 5. Přidáme hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladnout.