Salát s chlebovými krutony
Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba, ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?
Ingredience
- 4 rajčata
- 1 okurka
- Polníček
- 1 červená cibule
- Dýňová semínka
- Citron
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek tymiánu
- Olivový olej
- Voda
- Sůl, pepř
- 4 plátky včerejšího chleba
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. Zeleninu omyjte a očistěte. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
- 2. Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
- 3. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
- 4. Zálivku dobře promíchejte a vmíchejte k zelenině.
- 5. Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
- 6. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
- 7. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
- 8. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.