Skořicoví šneci s vanilkovou polevou
Skořice a vanilka. Jedny z nejoblíbenějších vůní, které okamžitě navodí příjemnou domácí atmosféru a k vánočním svátkům se dokonale hodí. Připravte si společně s námi lahodné skořicové šneky s vanilkovou polevou. Tímto dezertem potěšíte nejen své děti, ale všechny členy rodiny. Během nákupů potravin, kterých v čase předvánočním budete zcela jistě absolvovat nespočet, se zaměřte na jednotlivá loga kvality na obalech potravin. Těmito logy jsou například Klasa, BIO nebo Regionální potravina.
Tip: Pokud nám z přípravy tohoto dezertu zbude plnotučné mléko a skořice, doporučujeme připravit skořicové mléko. 0,5 l mléka zahřejeme v kastrůlku a přidáme jednu čajovou lžičku skořice. Lahodný teplý nápoj, kterým potěšíte především své děti, je na světě.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí
- 150 g másla
- 3 lžíce cukru moučka
- 3 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce mleté skořice
- 1 vejce
- 50 g krémového sýra
- 100 ml smetany
- 20 ml vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- 1. Vlažné mléko smícháme s droždím, dvěma lžícemi moučkového cukru a necháme 15 minut odstát. Poté přidáme do kvásku hladkou mouku, 60 g rozpuštěného másla, špetku soli a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto.
- 2. Necháme kynout v pokojové teplotě alespoň 30 minut.
- 3. Těsto rozválíme do obdélníku, pomažeme 60 g rozpuštěného másla a posypeme rovnoměrně po celém plátu dvěma lžícemi krystalového cukru smíchaného se skořicí. Plát těsta srolujeme a nakrájíme na kolečka o průměru přibližně 3 cm.
- 4. Na plech vymazaný zbytkem másla poklademe jednotlivé šneky a necháme dalších zhruba 15 minut kynout. Následně pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme jednou lžící krystalového cukru.
- 5. Pečeme v troubě na 200 °C zhruba 15 minut do zlatova.
- 6. V míse smícháme krémový sýr, smetanu, vanilkový extrakt, jednu lžíci moučkového cukru a vše důkladně rozmixujeme v hladký krém. Krémem polejeme upečené šneky.