Slaná bramborová buchta
Máte-li chuť na něco malého – třeba na nějaký koláč, ale spíš „naslano“ – máme pro vás tip! Nechte se inspirovat regionálním receptem na bramborovou buchtu s mákem, které se na Rokycansku říká hluchec, ale známá je i pod názvy báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Tradiční recept našich babiček je jako vždy snadný a v téhle jednoduchosti je krása i plno chuti. Mák je navíc velmi zdravý, i když po hříchu nedoceněný. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, zejména vápníku
Ingredience
Ingredience
- 500 g hrubé mouky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 5 dkg droždí
- 4 střední brambory vařené ve slupce
- 2 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce majoránky
- 2 lžíce máku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
10
Postup
- 1. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek a sádlo.
- 2. Nastrouhejte brambory a přidejte je společně s moukou do směsi
- 3. Připravené těsto vlijte do formy vymazané sádlem a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
- 4. Posypte mákem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova.
Jakou zvolit mouku? Nabízí se Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas, Babiččina volba Mouka HRUBÁ pšeničná nebo Šumavská pšeničná mouka hrubá z Mlýna a krupárny MRSKOŠ, všechny mají ocenění Klasa.