Slavnostní dort pro Klasáčka
Ke krásnému výročí Klasy pro nás připravila expertka na perníčky paní Andrle z perníkářství „Perníčkův sen“ tento jednoduchý, ale lahodný dort. Perníčky paní Andrle najdete v malém perníkářství v historickém centru Prahy. Jejich originální receptura je přísně tajná, přesto se s námi podělila o některá svá pekařská tajemstvím například v receptu na Perníčky, Linecké, nebo Pracny.
Recept na tento slavnostní dort vás překvapí svou jednoduchostí a také lahodnou chutí. Základem je správné pekařské odhodlání a také kvalitní suroviny. Suroviny, které hrají hlavní roli v těchto receptech, jsou vajíčka, mouka a cukr. A především na jejich kvalitu byste se proto měli zaměřit.
Základem pečení je vždy správná mouka. V našem případě jde o hladkou mouku, která se hodí na přípravu většiny těst – třených, šlehaných, kynutých, ale i lineckých. Označení mouky spočívá v jemnosti mletí a také v tom, z jaké části obilného zrna je mouka namletá. Výborná hladká mouka vzniká z částí blízko slupek, kde je vyšší obsah minerálních látek. My doporučujeme volit mouky, které nesou některé z log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO. U takto označených produktů si můžete být vždy jistí výjimečnou kvalitou.
Ingredience
Korpus
- průměr 25 cm, výška 25 cm
- 800 g cukr krystal
- 16 ks vejce
- 800 g hladká mouka
Krém
- 5 ks 250 g mascarpone
- 5 ks 250 g šlehačka 31 %
- 200 g cukr moučka
- 3 ks vanilkový lusk
Postup
- 1. Nejprve si připravíte korpus. V míse smícháte cukr krystal s vejcem a vyšleháte do pěny. Přidáte přesypanou kvalitní hladkou mouku a ručně opatrně zamícháte.
- 2. Nalijete do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm.
- 3. Pečete na 170 °C po dobu přibližně 50 minut.
- 4. Po vychladnutí korpus rozkrojíte na dvě půlky.
- 5. Dále si připravíte krém. V míse šleháte na nejvyšší rychlost mascarpone, šlehačku a moučkový cukr. Po vyšlehání vmícháte vanilkový lusk.
- 6. Krém natřete na dortové korpusy a skládáte je na sebe dle požadované výšky dortu.
- 7. Celý dort pak zvenku můžete ještě potřít krémem nebo jen srovnat stěrkou.
- 8. Ozdobíte perníčky v různých tvarech. Na jejich přilepení je ideální bílková poleva.