Smetanové kroupoto s houbami

Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Kromě klasické zabijačky, která se bez krup prakticky neobejde, se ale z českého jídelníčku téměř vytratily, což je velká škoda, protože jsou kaloricky nenáročné a velmi chutné. Pokud máte rádi rizoto, smetanové kroupoto s houbami a bílým vínem vám bude chutnat určitě. Navíc je velmi snadné na přípravu.

Ingredience

Ingredience

  • 350 g krup
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 700 ml vývaru
  • 150 ml 30% smetany
  • 200 ml bílého vína (+ 50 ml na podlití hub)
  • 250 g žampionů
  • 80 g másla
  • 70 g sýra Gran Moravia
  • 2 kapky kmínového oleje
  • sůl
  • pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Kroupy nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte máčet asi 4 hodiny. Poté je sceďte.
  • 2. V hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla spolu s kmínovým olejem a nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
  • 3. Přisypte kroupy, vše podlijte vínem, promíchejte a nechte z vína vyvařit alkohol.
  • 4. Zalijte kroupy vývarem, přidejte celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vařte do změknutí (asi 45 min).
  • 5. Na závěr vaření přilijte smetanu a vše svařte do zhoustnutí. Poté vyjměte tymián, odstavte a vmíchejte nastrouhaný sýr.
  • 6. Houby nakrájejte na čtvrtiny a orestujte je na zbylém másle spolu s kmínem. Podlijte vínem, osolte je a opepřete
  • 7. Orestované houby podávejte na kroupotu.