Smetanové kroupoto s houbami
Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Kromě klasické zabijačky, která se bez krup prakticky neobejde, se ale z českého jídelníčku téměř vytratily, což je velká škoda, protože jsou kaloricky nenáročné a velmi chutné. Pokud máte rádi rizoto, smetanové kroupoto s houbami a bílým vínem vám bude chutnat určitě. Navíc je velmi snadné na přípravu.
Ingredience
Ingredience
- 350 g krup
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- ½ lžičky drceného kmínu
- 700 ml vývaru
- 150 ml 30% smetany
- 200 ml bílého vína (+ 50 ml na podlití hub)
- 250 g žampionů
- 80 g másla
- 70 g sýra Gran Moravia
- 2 kapky kmínového oleje
- sůl
- pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
60 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Kroupy nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte máčet asi 4 hodiny. Poté je sceďte.
- 2. V hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla spolu s kmínovým olejem a nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
- 3. Přisypte kroupy, vše podlijte vínem, promíchejte a nechte z vína vyvařit alkohol.
- 4. Zalijte kroupy vývarem, přidejte celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vařte do změknutí (asi 45 min).
- 5. Na závěr vaření přilijte smetanu a vše svařte do zhoustnutí. Poté vyjměte tymián, odstavte a vmíchejte nastrouhaný sýr.
- 6. Houby nakrájejte na čtvrtiny a orestujte je na zbylém másle spolu s kmínem. Podlijte vínem, osolte je a opepřete
- 7. Orestované houby podávejte na kroupotu.