Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla
Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.
Tip: Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment.
Ingredience
Ingredience
- 1 hlávka bílého zelí (cca 1,5 kg)
- 350 ml jablečného moštu
- 200 ml jablečného cideru
- 2 lžíce másla
- 80 g hráškových výhonků
- 90 g vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- olivový olej
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
3
Postup
- 1. V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
- 2. Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
- 3. Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
- 4. Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
- 5. Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
- 6. Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.
Štítky
zelí
jablečný mošt
cider
máslo