Špenátový krém se škvarky

Krémové polévky zasytí a v zimě i příjemně zahřejí. Zkuste třeba špenátovou. Tato čím dál tím oblíbenější listová zelenina je právem označovaná za superpotravinu, má totiž celou řadu skvělých vlastností a je neuvěřitelně zdravá. Vláknina špenátu, který je nadprůměrně bohatý na vitamin C a růstový vitamin A, čistí střeva. Obsahuje také směs vitaminů B, biotin (tzv. vitamin krásy), draslík, měď a železo. TIP! Zkuste recept na špenátový krém ozvláštnit škvarky, dodají mu šmrnc.

Ingredience

Ingredience

  • • 450 g mraženého špenátu
  • 2 velké brambory
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce
  • hrst škvarků
Obtížnost:
Čas přípravy: 30 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte najemno nasekanou cibuli a 2 rozmačkané stroužky česneku.
  • 2. Nechte pomalu opéct cibulku a poté vše zalijte vývarem.
  • 3. Přidejte špenát, prolisujte do polévky zbylý česnek, a poté ji osolte a opepřete.
  • 4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, poté je přidejte do polévky.
  • 5. Vše vařte do změknutí brambor a poté rozmixujte dohladka.
  • 6. Vejce vložte do hrnce s vodou a od chvíle, kdy se začne voda vařit, vařte vejce 8 minut. Poté je zchlaďte pod ledovou vodou a oloupejte.
  • 7. Na pánev nasypte škvarky a nechte je prohřát.
  • 8. Každou porci polévky podávejte s vejcem rozkrojeným na dvě poloviny a teplými škvarky.
Pro tento recept jsme zvolili mražený špenát AGRO Jesenice, ale kvalitní je i ten od Agrimex Vestec.