Špenátový krém se škvarky
Krémové polévky zasytí a v zimě i příjemně zahřejí. Zkuste třeba špenátovou. Tato čím dál tím oblíbenější listová zelenina je právem označovaná za superpotravinu, má totiž celou řadu skvělých vlastností a je neuvěřitelně zdravá. Vláknina špenátu, který je nadprůměrně bohatý na vitamin C a růstový vitamin A, čistí střeva. Obsahuje také směs vitaminů B, biotin (tzv. vitamin krásy), draslík, měď a železo. TIP! Zkuste recept na špenátový krém ozvláštnit škvarky, dodají mu šmrnc.
Ingredience
Ingredience
- • 450 g mraženého špenátu
- 2 velké brambory
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- 4 vejce
- hrst škvarků
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
30 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte najemno nasekanou cibuli a 2 rozmačkané stroužky česneku.
- 2. Nechte pomalu opéct cibulku a poté vše zalijte vývarem.
- 3. Přidejte špenát, prolisujte do polévky zbylý česnek, a poté ji osolte a opepřete.
- 4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, poté je přidejte do polévky.
- 5. Vše vařte do změknutí brambor a poté rozmixujte dohladka.
- 6. Vejce vložte do hrnce s vodou a od chvíle, kdy se začne voda vařit, vařte vejce 8 minut. Poté je zchlaďte pod ledovou vodou a oloupejte.
- 7. Na pánev nasypte škvarky a nechte je prohřát.
- 8. Každou porci polévky podávejte s vejcem rozkrojeným na dvě poloviny a teplými škvarky.
Pro tento recept jsme zvolili mražený špenát AGRO Jesenice, ale kvalitní je i ten od Agrimex Vestec.