Staročeská česnečka se slaninou a chlebovými krutony

Naprostá klasika. Tak by se dala jednoduše popsat tato polévka, která si drží už po generace pevné místo v tradiční české gastronomii. Vydatné jídlo, které oceníte například při pobytu na chalupě díky krátkému času přípravy. Suroviny kupujte ideálně s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených výrobců, chovatelů a farmářů.

Tip: Místo hovězího vývaru můžeme použít zeleninový nebo kuřecí vývar.

Ingredience

  • 300 g brambor
  • 150 g žluté cibule
  • 100 g slaniny
  • 1 palice česneku
  • 50 g drceného kmínu
  • 5 g majoránky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 vejce
  • 50 g vepřového sádla
  • sůl a pepř
  • 4 plátky chleba
  • 100 g vepřového sádla
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 0

Postup

  • 1. Na rozehřátém sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme najemno nasekaný česnek a krátce orestujeme. Zalijeme hovězím vývarem, přidáme oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
  • 2. Vaříme na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
  • 3. Na konec přidáme rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povaříme.
  • 4. Dochutíme solí a pepřem.
  • 5. Chleba nakrájíme na malé kostičky a osmažíme do zlatova na sádle.
  • 6. V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct krutony nasucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejeme na 200 °C a krutony pečeme zhruba 8 minut do zlatova.