Staročeská česnečka se slaninou a chlebovými krutony
Naprostá klasika. Tak by se dala jednoduše popsat tato polévka, která si drží už po generace pevné místo v tradiční české gastronomii. Vydatné jídlo, které oceníte například při pobytu na chalupě díky krátkému času přípravy. Suroviny kupujte ideálně s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených výrobců, chovatelů a farmářů.
Tip: Místo hovězího vývaru můžeme použít zeleninový nebo kuřecí vývar.
Ingredience
- 300 g brambor
- 150 g žluté cibule
- 100 g slaniny
- 1 palice česneku
- 50 g drceného kmínu
- 5 g majoránky
- 1 l hovězího vývaru
- 2 vejce
- 50 g vepřového sádla
- sůl a pepř
- 4 plátky chleba
- 100 g vepřového sádla
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
0
Postup
- 1. Na rozehřátém sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme najemno nasekaný česnek a krátce orestujeme. Zalijeme hovězím vývarem, přidáme oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
- 2. Vaříme na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
- 3. Na konec přidáme rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povaříme.
- 4. Dochutíme solí a pepřem.
- 5. Chleba nakrájíme na malé kostičky a osmažíme do zlatova na sádle.
- 6. V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct krutony nasucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejeme na 200 °C a krutony pečeme zhruba 8 minut do zlatova.